Dat doen we samen

Een goed ingericht beweeg- en leerplein

31 mei 2023
Spelen

Een beweeg- en leerplein

Wie op jonge leeftijd plezier ervaart in sporten en bewegen, ontwikkelt vaak een actieve leefstijl op latere leeftijd. Een beweeg- en leerplein op de basisschool speelt hierin een grote rol. Kinderen brengen tenslotte een groot deel van de tijd door op school én het schoolplein. Een beweeg- en leerplein biedt kinderen de mogelijkheid om te leren, bewegen, sporten en spelen tijdens en na schooltijd. Het is dé plek waar kinderen ontspannen, samen spelen, waar ruzies ontstaan en weer bijgelegd worden. Daarom vormt dit een belangrijke basis voor de fysieke, sociale, motorische en educatieve ontwikkeling.

Wat is een leerplein?

Een beweeg- en leerplein, vaak op een basisschool, is de plek waar alle kinderen samenkomen. Een leerplein wordt vaak direct gelinkt met een ruimte in school om te leren. Maar in combinatie met bewegen, is een beweeg- en leerplein een veilige en vertrouwde plek buiten. En een goed ingericht beweeg- en leerplein kan voor meer worden gebruikt dan alleen spelen. Ook draagt het bij aan actievere pauzes, is het te gebruiken voor buitenlessen én een beweeg- en leerplein stimuleert naschoolse sportactiviteiten.

Actievere pauzes door een beweeg- en leerplein

Is het pauze? Dan bevinden de kinderen zich op het schoolplein. En dit is het moment om ze te stimuleren om te sporten, bewegen en te spelen. Een goed ingericht schoolplein met vaste speel- en sporttoestellen kan bijdragen aan een actievere pauze. Want hoe mooi is het wanneer scholen de binnen gymlessen ook buiten kunnen aanbieden. Of dat het schoolplein zo is ingericht, dat er extra beweegmomenten worden gecreëerd en de kinderen worden uitgedaagd in hun fysieke en sociale ontwikkeling. En het schoolplein is natuurlijk niet alleen te gebruiken onder schooltijd. Een langere openingstijd van het plein biedt kinderen de mogelijkheid om ook ná schooltijd gebruik te maken van het plein. Dit kan door een samenwerking op te zoeken met de plaatselijke sportvereniging en buitenschoolse opvang.

Waar let je op bij een beweeg- en leerplein?

Het is belangrijk dat een leerplein veilig is en voldoende uitdaging biedt. Gaan wij jouw leerplein ontwerpen? Onze ontwerpers houden rekening met verschillende aspecten. We letten bijvoorbeeld op de huidige vormgeving en kijken naar bestaande elementen. Kunnen we deze hergebruiken en welke nieuwe toestellen en elementen sluiten goed aan? Daarbij is de visie van de school ook van belang. Een schoolplein met een goede visie straalt zorg en kwaliteit uit.

We houden rekening met verschillende elementen, spellen en een combinatie daarvan. We zorgen dat dit allemaal aansluit bij de visie van de school. Ook is het belangrijk om rekening te houden met verschillende leeftijdsgroepen. Daarbij kunnen we werken met verschillende zones, die aan hand van de wensen en behoeften van de kinderen en leerkrachten worden bepaald. Denk bijvoorbeeld aan verschillende typen spel zoals vrij spelen, tikkertje, balspelen of juist ontdekking en avontuur.

Voordelen en kansen van een leerplein

Het schoolplein inrichten als beweeg- en leerplein heeft veel voordelen. Een goed en doordacht ontwerp geeft kinderen ruimte en mogelijkheden om hun verbeelding en creativiteit volledig te gebruiken. Ook heeft spelen impact op de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Er zijn veel scholen die beweegtijd inleveren om extra leertijd te creëren, terwijl bewegen juíst het rendement van de leertijd versterkt. Door de extra beweging, worden de hersenen gestimuleerd en wordt de leerstof sneller opgenomen. Win-win!

Daarom is het een goed idee om het schoolplein zo in te richten dat het geschikt is voor buitengymles. Hierin kunnen onze ontwerpers vanaf het begin al rekening mee houden; het beweeg- en leerplein zo breed mogelijk inzetten, om de kinderen in beweging te krijgen, de motorische ontwikkeling te verbeteren en het samen spelen te stimuleren.

Een beweeg- en leerplein ontwerpen

Maar hoe richt je een goed beweeg- en leerplein in? Binnen Lappset hebben we een eigen ontwerpteam. Zij zetten jouw wensen en eisen om in een uniek en passend ontwerp. Er wordt rekening gehouden met valzones, veiligheid, looproutes, toegankelijkheid, ondergronden, inclusiviteit en de locatie. Kinderen in verschillende leeftijden hebben andere vaardigheden en daarmee andere speelbehoeftes. Het is belangrijk dat een schoolplein zo wordt ingedeeld dat alle kinderen, van zowel onderbouw en bovenbouw, zich aangetrokken voelen om te spelen, sporten en te relaxen. Er moet een goede balans zijn tussen actief en passief spel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.








  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Lappset toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Lappset heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de AVG-wetgeving.