In 2000 ben ik aan boord gekomen bij Lappset (voorheen Yalp) en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik mijn hart heb verloren aan de speelindustrie. Wat een fantastische branche, ik zie mezelf nergens anders zo vol passie werken!
In de afgelopen jaren heb ik verschillende rollen vervuld, van verkoop en marketing tot exportmanager waarbij ik over de hele wereld mag rondreizen. Ik heb een grote verscheidenheid aan klanten, collega’s, marketing- en verkoopteams in het buitenland leren kennen. Terugkijkend op die jaren heb ik geleerd dat onze industrie vaak budgetgericht is. Een speeltuin bevat namelijk bijna altijd een glijbaan. Doen we niet consequent meer van hetzelfde? Moeten we ons aanbod niet verbreden?
Wat zijn de juiste vragen?
Neem een gemiddelde stad van 80.000 inwoners. Deze stad kan ongeveer 100 speel- en sportgebieden te onderhouden hebben. Dit kan variëren van een klein losstaand hobbelpaard op een stoep tot een grote speeltuin in een stadspark en alles daartussenin. Wat is het dat onze speeltuinen onderscheidt? Want hoewel ze er allemaal verschillend uitzien, bieden de meeste zeer vergelijkbare speelwaarden (glijden, klimmen, schommelen, enz.), terwijl ze zich op dezelfde groep richten.
Ik geloof echt dat elke stad die vandaag de dag investeert in een nieuwe speeltuin, een belangrijke bijdrage zal leveren aan onze samenleving. Fysiek actief zijn in de buitenlucht en tegelijkertijd onze motorische en sociale vaardigheden ontwikkelen is ontzettend belangrijk. Maar ik geloof ook oprecht dat we meer uit speeltuinen kunnen halen.
Als je een handicap hebt, behoor je tot de grootste minderheidsgroep ter wereld. Meer dan een miljard mensen leven met een soort handicap. En tussen 110 en 190 miljoen volwassenen hebben aanzienlijke problemen om te functioneren (bron Wereldgezondheidsorganisatie). Deze aantallen zouden voor zichzelf moeten spreken, maar er is veel meer aan de hand. Wat als we ons echt afvragen: “Wie nemen we graag op?”. We weten allemaal dat er veel meer mogelijk is dan alleen het toegankelijk maken van een speeltuin voor mensen die gebruik maken van mobiliteitshulpmiddelen.
Hoe zit het met het betrekken van ouders en grootouders? Of, nog meer out-of-the-box, hoe betrekken we degenen die nog niet regelmatig een speeltuin bezoeken?
Iedereen erbij betrekken
Moeten we ons niet ook richten op het meer betrekken van de minder actieve personen? Ik gebruik zelf vaak het voorbeeld van een nieuw voetbalveld. Succes gegarandeerd in het voetbalcontinent Europa. Maar zijn de verdiensten in verhouding tot de investering? Bereiken we onze doelen? Zal dit de groep inactieven activeren? Zal het de jongens en meisjes met overgewicht activeren? Of blijven we bij dezelfde producten voor dezelfde groep mensen? De jongens en meisjes die reeds buiten spelen en nu een extra speelplek hebben om naartoe te gaan.
Mijn beste ervaringen als vader zijn het spelen met mijn zoon en dochter. En dan bedoel ik niet de ervaring toen ik op een bankje in de speeltuin zat te wachten tot ze stopten met spelen, wat misschien wel herkenbaar is, want ik heb vaak haast met mijn drukke zaterdagschema. Nee, ik bedoel de keren dat we samen speelden en onze onvergetelijke momenten creëerden. Met hun huidige leeftijden van 12 en 15 jaar bezoeken we de glijbanen en schommels niet meer, maar vaak zijn we te vinden in onze buitenshowroom bij het kantoor van Lappset.
Een goed voorbeeld uit Australië
Onlangs heb ik een webinar over interactief spelen van onze distributeur Lark Industries bijgewoond. Complimenten aan de presentator Ryan, over hoe hij een project met een altijd populaire Sky Walk-toreninstallatie heeft beoordeeld en geanalyseerd. Een concept van klimmen en glijden op een spannende hoogte, wat populair is maar, zoals we allemaal weten, een aanzienlijke investering is. Ter vergelijking: in plaats van één grote speeltoren kun je ook investeren in een interactief speelpark met daarin vijf gevarieerde speeloplossingen; met speelmogelijkheden voor sport, leren, muziek, dans, behendigheid en fysieke inspanning. Ik ben van mening dat de verdiensten veel hoger zouden zijn met een lagere investering.
Kijk maar eens naar de video hieronder, waarin we onze kijk op toekomstige speeltuinen presenteren.
Ik kan mij volledig vinden in hun verklaring dat interactieve toestellen niet bedoeld zijn om het traditionele spel – waar alle kinderen van houden – te vervangen. Het komt naast deze traditionele speelervaringen, als een nieuwe, spannende en steeds evoluerende manier van spelen. Maar zelfs een alleenstaand interactief toestel kan een unieke speelervaring bieden tegen beperkte kosten.
Een goed voorbeeld uit Noorwegen
Een ander voorbeeld dat ik wil delen is de Memo die staat bij de Noorse Dale Skule. Voor mij een mooi voorbeeld van een school die meer naar de resultaten kijkt door de focus te leggen op spelend leren, 20e eeuwse vaardigheden en interactie. Ze volgden hun droom en durfden te investeren in ‘A new way to play’, de slogan van destijds Yalp.
“De uitdrukking ‘spelen en leren gaan hand in hand’ sprak ons aan toen we de kans kregen om ons nieuwe schoolplein te ontwerpen. Wij geloven dat digitaal leren, lichaamsbeweging en interactie tussen kinderen sleutelfactoren zijn voor het onderwijs in de 20e eeuw. Onze visie op de Dale school is om een digitale school en een school voor de toekomst te zijn. We waren erg blij te ontdekken dat we deze visie ook naar ons schoolplein konden brengen, door te investeren in een Memo. De Memo brengt de hele dag door activiteit naar de speelplaats, niet alleen tijdens de schooluren – wat positief is voor onze gemeenschap.”
Malin Sæterdal – Teamleider, basisschool Dale skule – Noorwegen
Statisch of dynamisch
Aangezien Lappset interactieve toestellen gebruik maken van internet, kunnen we dynamische content of spelupdates, toegang op afstand en analytische gegevens leveren, die allemaal van belang zijn voor de waarde van de oplossingen op lange termijn.
In Noorwegen betekent dit dat we de klant feedback kunnen geven over hoe goed het product wordt gebruikt. Zij kunnen dit vervolgens spiegelen aan hun investering. Alleen vorig jaar al heeft Lappset met haar interactieve toestellen de wereld 290.000 speeluren bezorgd. Dit maakt me trots en gepassioneerd over wat we doen!
Stel het op de proef
Ik sluit deze blog af met een kleine oefening. Hieronder staan een aantal items waar je een score aan kunt hangen van 0 tot 10. Uiteraard mag je deze lijst naar wens uitbreiden. Zoals bijvoorbeeld: voeg concurrentie toe, of de mogelijkheid om ’s avonds te spelen, of 21e eeuwse vaardigheden. Je bent je eigen jury, dus het kan niet verkeerd gedaan worden.
Zelf heb ik bijvoorbeeld een standaard speeltuin beoordeeld. Deze speeltuin bestaat uit een schommel, een zandbak, een speeltoren met een glijbaan en een klimelement. Ik heb deze speeltuin beoordeeld met 52 punten (zie tabel). Vervolgens deed ik hetzelfde met één Sona Interactieve dans- en beweegboog, en kwam met dezelfde metingen uit op 90 punten. Als je vervolgens het budget deelt door de score, zie je dat het investeringspercentage bij de Sona lager ligt.
In mijn perfecte wereld zou ik er echter zelfs voor kiezen om het budget te verhogen om het traditioneel met het interactief spelen te combineren.
Tot slot, overweeg alsjeblieft om de dingen anders te doen en met een duidelijke visie op wat je wilt bereiken. Kijk eens meer naar de verdiensten. Dit zou veel waarde kunnen toevoegen aan jouw stad of bedrijf. Je zou jezelf kunnen verrassen als je ziet hoe ouderen samen met tieners en kleine kinderen en anderen elkaar uitdagen en samen nog meer plezier te hebben.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.
Met het invullen geef ik Lappset toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Lappset heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de AVG-wetgeving.