Een complete gids voor het belang van buitenspelen

Het belang van buitenspelen: gids voor actief buiten zijn

15 november 2024

Het Kenniscentrum Sporten en Bewegen biedt met de gids “Buut vrij!” informatie over het belang van buitenspelen. Met kennis en praktische tips biedt het een handleiding voor het ontwikkelen van buitenspeelbeleid, gericht op gemeenten, scholen en kinderopvangorganisaties.

Deze gids combineert feiten, praktijkvoorbeelden en richtlijnen om buitenspelen te stimuleren. De nadruk ligt op een toegankelijke, inclusieve en veilige omgeving die kinderen aanmoedigt om actief buiten te zijn. We geven alvast een kijkje in wat je kunt verwachten en het volledig document is hier terug te vinden.

 

Inzichten voor effectief buitenspeelbeleid

Het hoofdstuk feiten en cijfers behandelt trends in buitenspelen. Verschillen in leeftijd, geslacht en omgeving hebben een grote invloed op hoe vaak kinderen buiten spelen. Deze inzichten helpen om beleid op maat te ontwikkelen voor groepen kinderen die minder vaak buiten komen. Het Kenniscentrum kijkt hierbij naar:

  • Persoonskenmerken
  • Gezondheid & welzijn
  • Gezinskenmerken
  • Omgevingskenmerken

Feiten en cijfers over buitenspelen

Voordelen van buitenspelen voor kinderen

Buitenspelen is essentieel voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Het bevordert motorische vaardigheden, draagt bij aan gezondheid en versterkt sociaal-emotionele groei. In dit hoofdstuk komt naar voren hoe buitenspelen het risico op overgewicht verlaagt, zorgt voor betere slaap, het immuunsysteem ondersteunt en sociale cohesie binnen de buurt versterkt.

 

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

Omgevings- en sociale invloeden op buitenspelen

De fysieke omgeving en sociale context spelen een grote rol in het speelgedrag van kinderen. Verkeersveiligheid, de aanwezigheid van groene buitenruimtes en ouderlijke betrokkenheid bepalen in hoeverre kinderen buiten komen. Ook regels en de sociale samenhang in een buurt hebben invloed op buitenspelen.

In onze ontwerpen houden we rekening met de locatie, door bijv. de speelplek met groene hagen van de weg af te schermen en de plek open te houden.

 

Factoren van invloed op buitenspelen

Inclusieve speelplek Hardenberg

Inclusieve speelplek Hardenberg

Groene speelplek Utrecht

Groene speelplek Utrecht

Memo bibliotheek Helmond

Memo bibliotheek Helmond

Hoe Lappset buitenspelen stimuleert

Lappset heeft verschillende voorbeelden die concrete inspiratie bieden voor de buitenruimte. Zo hebben we in Hardenberg met een betrokken buurt een speelplek gerealiseerd waar iedereen samen kan spelen. In Utrecht hebben we samen met de gemeente gezorgd voor een groen speelplek vol avontuur, en hebben we in Helmond naast de bibliotheek een Memo staan, waarbij speelplezier en spelenderwijs leren centraal staan.

 

Activiteiten en risicovol spelen voor zelfvertrouwen

Buitenspelen wordt versterkt door specifieke activiteiten en risicovol spelen, waarmee kinderen zelfvertrouwen en zelfstandigheid ontwikkelen. Dit hoofdstuk biedt richtlijnen voor interventies en programma’s die kinderen stimuleren om actief en vrij te spelen.

Software: de beste aanpakken voor buitenspelen 

Kenmerken van een goede buitenspeelplek

Een goede buitenspeelplek is veilig, toegankelijk en aantrekkelijk voor kinderen van alle leeftijden. Het hoofdstuk Hardware biedt richtlijnen voor het ontwerpen van buitenplekken die kinderen inspireren om actief en vrij te bewegen. Denk hierbij aan een omgevingsvisie opstellen voor de fysieke leefomgeving. Wil je graag hulp, wij hebben ervaring om te helpen.

 Hardware: wat is een goede buitenspeelplek? 

Samenwerken voor meer buitenspelen

Het stimuleren van buitenspelen vraagt om samenwerking met professionals zoals buurtsportcoaches. Zij dragen bij aan de organisatie van veilige en inspirerende speelomgevingen. Het Kenniscentrum moedigt daarnaast ook samenwerking aan tussen gemeenten, scholen en ouders om buitenspelen laagdrempelig en aantrekkelijk te maken.

Orgware: hoe organiseer je buitenspelen?

“Stimuleren doe je met elkaar: op school, op de opvang en op straat. In al die settings moet je op zijn minst beleid hebben op buitenspelen. Beleid dat strookt met onderzoek en kennis en dat rekening houdt met de verschillen tussen kinderen.”

Inclusief buitenspelen: toegang voor iedereen

Voor een inclusieve omgeving is het belangrijk om fysieke en sociale barrières weg te nemen, zodat ook kinderen met een beperking vrij kunnen buitenspelen. Dit bevordert samenspel tussen kinderen met en zonder beperking en versterkt de cohesie in de buurt. Tips:

  • Richt een speelplek op waar kinderen met en zonder beperking samenkomen
  • Werk samen met ervaringsdeskundigen, zoals ouders van kinderen met een beperking
  • Ontwikkel inclusieve activiteiten waar alle kinderen aan kunnen deelnemen

Bij Lappset willen we iedereen uitdagen om te spelen, bewegen, sporten en ontmoeten. We maken al vanaf het begin deel uit van het landelijke Samenspeelakkoord. We hebben de belofte gedaan kennis en ervaring te delen om bestaande en nieuwe speelplekken meer inclusief te maken. Bekijk onze gerealiseerde projecten voor inspiratie.

Inclusief buitenspelen

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat we doen en hoe we dat samen kunnen doen? Schrijf je in! Door je voorkeuren door te geven kunnen we je gerichter op de hoogte houden over jouw interesses.








  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Met het invullen geef ik Lappset toestemming om mij e-mailberichten over bedrijfs- of productupdates te sturen. Lappset heeft een privacybeleid dat in overeenstemming is met de AVG-wetgeving.